Verklaring verkiezingen Europees Parlement Vlaanderen

16 april 2024

2 minuten leestijd

Forum voor Democratie heeft het benodigde aantal van 5.000 handtekeningen van kiezers in Vlaanderen niet gehaald voor de deadline van 13 april, waardoor deelname aan de Europese Parlementsverkiezingen in Vlaanderen niet mogelijk is. Desondanks bedanken we alle Vlaamse kiezers die afgelopen maand wel voor onze verkiezingsdeelname tekenden.

Begin dit jaar maakte FVD Vlaanderen het voornemen om op te komen bij de verkiezingen bekend, vanuit de overtuiging dat de handen van Vlaanderen en Nederland ineen geslagen moeten worden in de strijd tegen het globalisme. Gedurende het proces bleek echter direct de onhaalbaarheid van 5.000 ondersteuningsverklaringen. Het digitale registratiesysteem dreef vanaf het eerste moment op technische problemen en gebruiksonvriendelijkheid.

Er werden problemen ervaren met de software die gedownload moest worden om te ondertekenen en FVD kreeg klachten over situaties waarbij kiezers direct een foutmelding kregen. Het was daarnaast voor velen niet duidelijk wanneer de handtekening nu officieel gezet was en we kregen te horen dat het systeem de kiezer niet goed begeleidt in het proces. Het fysiek zetten van een handtekening om deze vervolgens in te leveren bij het gemeentehuis was mogelijk, maar we ontvingen meermaals verhalen van kiezers die weer naar huis gestuurd werden, omdat gemeenteambtenaren nooit eerder dergelijke formulieren hadden gezien. Een officiële klacht van FVD bij de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken over de gebreken van dit inzamelsysteem werd niet serieus genomen.

Een alternatief voor de 5.000 handtekeningen was het verzamelen van 5 handtekeningen van Vlaamse parlementsleden. Navraag leerde echter dat dit voor FVD geen mogelijkheid was. Er zit een perverse kant aan het feit dat zittende partijen zelf beslissen welke concurrenten op kunnen komen bij de verkiezingen en het werd dan ook al snel duidelijk dat geen van de zittende partijen bereid was te tekenen voor de enige échte oppositiepartij.

De Vlaamse overheid heeft gefaald in het zorgen voor een toegankelijk en goed werkend systeem, maar toch is FVD van haar eigen kracht uitgegaan op jacht naar 5.000 handtekeningen. Helaas bleek dit een onmogelijk hoog aantal. Het feit dat ook andere nieuwe partijen, bijvoorbeeld VOLT België, er niet in slaagden tot dit aantal te komen, maar verkiezingsdeelname afdwongen door het ontvangen van 5 handtekeningen van Vlaamse parlementsleden spreekt voor zich.

FVD blijft ondanks de teleurstellende realiteit van het niet mee kunnen doen aan de EU-verkiezingen in Vlaanderen vol goede moed om ons geluid ook hier te laten horen. Er zal spoedig meer informatie verschijnen over toekomstige evenementen, activiteiten en plannen in Vlaanderen. Alle focus en aandacht gaat nu eerst naar de Europese verkiezingen in Nederland, waar we een grootse campagne neer gaan zetten om een geweldig resultaat te behalen in juni!