“BBB breekt belofte”: Dessing (FVD) in debat met Wiersma over mestbeleid

13 november 2024

2 minuten leestijd

De “mestcrisis” is een papieren crisis, veroorzaakt door de Nederlandse regering en per direct op te lossen door de coalitiepartijen van PVV, BBB, VVD en NSC. Met die boodschap ging FVD-senator Johan Dessing dinsdag in debat over de wijziging van de Meststoffenwet. Hij deed daarbij een dringend beroep op BBB-minister Wiersma om haar verkiezingsbeloftes na te komen – en niet langer het beleid van kabinet Rutte IV voort te zetten.

De Nitraatrichtlijn

Sinds 1991 is Nederland gehouden aan de Europese Nitraatrichtlijn, die tot doel heeft waterverontreiniging veroorzaakt door nitraten – oftewel stikstof – te verminderen en te voorkomen. Boeren mogen hun grond daarom niet méér bemesten dan volgens deze richtlijn is toegestaan. Behalve wanneer de Europese Commissie een lidstaat derogatie verleent, oftewel: toestaat om af te wijken van de wet. Zo heeft Nederland zeer vruchtbare grond, die meer mest kan opnemen dan gemiddeld. En dus geldt voor Nederlandse boeren sinds 2006 een ruimere norm dan voor boeren elders in Europa.

Een einde aan de derogatie

In 2022 besloot de Europese Commissie echter dat ons land de derogatie stapsgewijs kwijtraakt en per 1 januari 2026 aan de standaardnormen moet voldoen. De reden: een vermeende achteruitgang van onze waterkwaliteit. Uit onderzoek van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers blijkt echter dat Nederland de meetwijze de laatste jaren zélf heeft aangepast en dat de waterkwaliteit in werkelijkheid niet achteruit gaat, maar juist vooruit.

Nederland is haar derogatie dus op oneigenlijke gronden kwijtgeraakt – en heeft dat aan zichzelf te danken. Terwijl BBB onder het vorige kabinet nog vond dat toenmalig minister Adema “lef” moest tonen en moest eisen dat de derogatie terug zou komen, zet haar eigen minister Wiersma nu het beleid van haar voorganger door: om de nieuwe normen te halen, gaat ze de productierechten van de veehouderij tot wel dertig procent afromen, een nieuwe “brede beëindigingsregeling” invoeren en in de toekomst misschien zelfs een generieke korting.

Het kiezersbedrog van BBB

“Ik kan het niet anders noemen dan kiezersbedrog”, concludeert Dessing. Hij roept de minister op de cijfers te laten corrigeren en – als Brussel niet bijdraait – de druk als nettobetaler op te voeren, desnoods via juridische procedures. Wat Forum voor Democratie betreft kunnen we ondertussen gewoon de oude normen hanteren en onze boeren zo de erkenning en ruimte kunnen geven die ze verdienen.